Dwór Sieraków Jarzębiak

Powracamy do klasyki wódek smakowych, czyli do zapomnianego niemal przez długie lata w Polsce Jarzębiaku. Trunek, którym zachwycali się księża, zamożni kupcy czy też arystokracja swoimi korzeniami sięga aż XVI wieku ( Jarzębiak Izdebnicki ) powraca powoli na nasze stoły głównie za sprawą małych gorzelni, które od jakiegoś czasu coraz liczniej pojawiają się na mapach alkoholowych Polski. Dzisiejszy bohater pochodzi z Nowego Sącza, to tu produkuje się obecnie trunek pod nazwą „Dwór Sieraków” bazując na najlepszych polskich składnikach z okolicznych lasów, łąk i sadów. Historia wódek smakowych produkowanych onegdaj przez Barona Teodora Przychockiego z Sierakowa i Księdza plebana ze wsi Dziekanowice sięga mniej więcej połowy XIX wieku i jest bardzo zgrabnie przedstawiona na stronie producenta: http://www.wodkadworsierakow.pl/najlepsza-wodka-tradycja.html
Przechodząc do Jarzębiaku to produkowany on jest ze spirytusu wytwarzanego z polskiego żyta, rosnącej dziko jarzębiny oraz uzupełniony dodatkiem miodu lipowego. Gorzałka o aromacie jarzębiny, wzbogaconym, jak donosi nam producent o akcenty tarniny, dzikiej róży, suszonych moreli, gruszek oraz delikatne niuanse lipowego miodu i czekolady. W ustach początkowo słodkawa przechodzi w bardzo charakterystyczne gorzkawe nuty jarzębiny z elementami korzennych przypraw. Ze względu na właściwości wspomagające proces trawienia zalecana jako „digestive” po mniej lub bardziej obfitych posiłkach.

Pojemność: 0,5 l.
Alkohol: 40 %.