Chopin Single Grain Spirits

Jedna z najstarszych operujących gorzelni w Polsce – Polmos Siedlce – po niekwestionowanym sukcesie jaki osiągnęła emitując rocznikowe wypusty wódki z młodych ziemniaków tym razem wzięła ”na tapetę” polskie zboża. Mistrz gorzelniczy Waldemar Durakiewicz postawił na żyto, owies, pszenicę oraz ponownie na ziemniaki, dzięki czemu w chwili obecnej możemy cieszyć się kolejnymi rocznikami tych zbożowych i ziemniaczanych destylatów w bardzo eleganckim, wręcz kieszonkowym wydaniu. Wszystkie etykiety z tej kolekcji są poddawane tylko jednej destylacji co pozwala tymże trunkom na zachowanie cech ziaren i bulw, z których zostały zrobione. Wszystkie również mają podany przybliżony skład skrobi w celu ułatwienia wyboru tego gatunku, który najkorzystniej wejdzie w symbiozę z naszym organizmem.

Single Potato Vodka jest stworzona z odmian ziemniaków Zuzanna i Hinga, w zapachu jest słodkawa i przynosi na myśl nuty związane z aromatem ziemi. W ustach przypomina pieczone ziemniaki oraz twarożek. Skrobia: 18 – 20 %.

Single Rye Vodka powstała z gatunku żyta o nazwie Dankowskie Złote, aromat przewodni tego wypustu to świeży chleb, w smaku delikatnie wysłodzona w końcówce z akcentami chlebowymi. Skrobia: 54 – 60 %.

Single Wheat Vodka – pszenica o wdzięcznych nazwach Bamberka i Legenda, to właśnie na tych dwóch gatunkach tego zboża oparta jest ”niebieska” etykieta tej linii. W ”nosie” witają nas owsiane płatki śniadaniowe, delikatna słodycz oraz aromat bułki ”wrocławskiej”, w ustach niuanse miodowe oraz odrobina nut karmelowych. Skrobia: 57 – 65 %.

Single Oat Vodka – gorzałka stworzona z owsa, niestety brak informacji jakiego gatunku. Aromaty dominujące to nuty kwaśnych jabłek, w ustach wyczuwalna delikatna goryczka, chleb razowy oraz oleista konsystencja tego destylatu. Skrobia: 35 – 52 %.

Wszystkie etykiety dostępne są w pojemności 0,35 l.
Zawartość alkoholu to 40 %.