Tokinoka White Oak

Opis najstarszej destylarni Whisky w Japonii, założonej w roku 1919 i zarządzanej obecnie przez Eigashima Shuzo Company oraz krótki rys historyczny jej dotyczący znajdziecie Państwo przy notce poświęconej wypustowi Akashi, umieszczonej na naszej stronie internetowej. Nie jest to jeszcze marka tak bardzo rozpoznawalna w świecie alkoholi jak Nikka czy Suntory ( Yamazaki ), ale przez ostatnich kilkanaście lat gorzelnia poczyniła znaczny postęp, choć nadal posiłkuje się destylatami skupowanymi również poza granicami Kraju Kwitnącej Wiśni. Etykieta Tokinoka złożona jest w około siedemdziesięciu pięciu procentach z destylatów jęczmiennych, pozostałe dwadzieścia pięć procent trunku to Whisky zbożowa. Poszczególne destylaty przechodzą maturację w różnego rodzaju beczkach, o których jednak producent niespecjalnie się rozpisuje. Whisky ta należy do kategorii N.A.S. I butelkowana jest z mocą 40 % zawartości alkoholu. W „nosie” zielone jabłka, suszone morele, sułtanki, patki śniadaniowe, karmel i odrobina miodu. W „ustach” przyjemnie oleista i lekko słodkawa, o zdecydowanie owocowym charakterze ( śliwki, figi, morele), biała czekolada, wanilia, karmel i delikatna dębina. Końcówka dość długa, kremowa, z elementami wanilii, dębu, miodu i czarnego pieprzu.

Pojemność: 0,5 l.
Alkohol: 40 %.