Glenfiddich 15 Years Old Solera

Bardzo ciekawy, piętnastoletni wypust gorzelni Glenfiddich założonej w 1886 roku, w mieście Dufftown (region Speyside) przez Williama Granta. System maturacji „solera” zapożyczony został z Hiszpanii, gdzie stosowany jest od dawien dawna przez specjalistów od tworzenia Sherry i polega w dużym skrócie na mieszaniu ze sobą destylatów starszych z młodszymi w celu osiągnięcia stałej jakości tworzonych trunków. W przypadku naszej”piętnastolatki” do wstępnej maturacji posłużyły tu beczułki po Bourbonie, baryłki po portugalskiej Sherry oraz świeże beczki z białego dębu amerykańskiego. Wszystkie trzy elementy tej układanki są ze sobą mieszane i pozostawione finalnej fazie maturacji pod czujnym okiem mistrza gorzelniczego Briana Kinsmana. W nosie sporo miodu, wanilii, kandyzowanych owoców, rodzynek, wrzosu oraz nieco delikatniejsze niuanse cytrusowe i jabłkowe. W ustach przyzwoicie oleista z ponownymi akcentami miodu, dębiny, wanilii, a także rodzynki i nieco zamaskowane przyprawy świąteczne. Końcówka należy już jednak zdecydowanie do świeżego Quercus Alba – dominują tu więc nuty dębowe z delikatnymi nutami rodzynek i gorzkich pomarańczy.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 40 %