Glendronach 12 Years Old

Destylarnia Glendronach – z języka Gaelic Jeżynowa Dolina – znajduje się w północno-wschodniej Szkocji, w regionie Highland. James Allardice, założyciel gorzelni zalegalizował swoją działalność w roku 1826, choć stugębna plotka sugeruje, iż na tak zwane „własne potrzeby” proces ten trwał od końcówki osiemnastego wieku. W chwili obecnej po wielu zmianach właścicieli destylarnia od roku 2016 znajduje się w rękach korporacji Brown-Forman. Dwunastoletni Glendronach butelkowany jest z mocą 43 % zawartości alkoholu, nie jest filtrowany na zimno oraz nie był dobarwiany karmelem. Pretendująca do miana „sherry monster” destylarnia od dawna eksperymentowała z maturacją swej Whisky w beczkach po tym fortyfikowanym winie czego doskonałym przykładem jest nasza bohaterka. Do stworzenia tej etykiety użyto Whisky dojrzewającej w beczkach po Sherry Pedro Ximenez oraz baryłkach po Sherry typu Oloroso – proporcjami gorzelnia się jednak nie chwali. W zapachu dość słodko: kandyzowane owoce, śliwki, jabłka, miód, tytoń, śmietana kremówka oraz czekolada i biszkopty. W ustach przyzwoicie oleista i lekko słodkawa, ponownie niuanse suszonych bakalii, wanilia, czekolada, odrobina świątecznych przypraw i czereśnie. Końcówka niezbyt długa, pozbawiona pikanterii i delikatnie słodkawa z akcentem płatków śniadaniowych. Reasumując, to świetny wstęp do przygody z destylatami dojrzewającymi w baryłkach po Sherry.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 43 %.