Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey

Connemara to jedna z etykiet produkowanych w operującej od roku 1987 destylarni Cooley, założonej przez Johna Teeling’a w hrabstwie Louth, w Irlandii. Obok Connemary w portfolio gorzelni znajdują się również Killbeggan – Whiskey mieszana, Greenore – Whiskey zbożowa, The Tyrconnell – Whiskey typu single malt oraz 2 Gingers – ponownie Whiskey mieszana. Stworzona pod koniec lat 90-tych XX wieku jest nawiązaniem do wymarłej w XIX wieku tradycji wytwarzania irlandzkiej Whiskey torfowej i w przeciwieństwie do innych irlandzkich Whiskey poddawana jest jedynie dwukrotnej destylacji. Nasza bohaterka należy do kategorii N.A.S., najprawdopodobniej złożona jest z destylatów czteroletnich, sześcioletnich i ośmioletnich dojrzewających w baryłkach po Bourbonie. Od roku 2014 znajduje się w rękach alkoholowego potentata – firmy Beam-Suntory. Przechodząc do walorów zapachowo-smakowych w nosie akcenty miodu, gruszki, jabłka oraz oczywiście torfowy dym, ale w ilości nie obezwładniającej. W ustach nieco „ucieka z języka”, jest pikantna z akcentami kakao i delikatnym wysłodzeniem jęczmiennym – w sumie mogłoby być tego nieco więcej. Nadrabia za to długą końcówką z niuansami dymu, elementów morskiej bryzy i delikatnych akcentów miodu wrzosowego.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 40 %.