Ardbeg Uigeadail

Uigedail wyemitowany został w roku 2003 i od tamtej pory wraz z etykietami Corryvreckan oraz firmową „dziesiątką” należy do podstawowego portfolio destylarni Ardbeg, tworzącej swoje słynne torfowe destylaty na wyspie Islay już od 1815 roku. Trunek należy niestety do kategorii No Age Statement ale brak poddawania go filtracji na zimno oraz rezygnacja z podbarwienia go karmelem powinna nam ten brak wieku wynagrodzić. Uigedail jest mieszanka destylatów postarzonych w baryłkach służących wcześniej do składowania Bourbona oraz w beczkach goszczących uprzednio Sherry. Nazwa tego wypustu oznacza „tajemnicze i ciemne miejsce” i jest nawiązaniem do jeziora, z którego czerpana jest woda do jego produkcji. Aromaty dominujące to oczywiście torf, dym, delikatne nuty benzynowe i wanilia, jednakże wprawny „nos” zdiagnozuje tu również obecność krówek śmietankowych, czekolady, słodkich jabłek, morskich wodorostów, skóry i smoły. W ustach zdecydowanie torfowo z dodatkiem prażonych migdałów, suszonych fig, moreli i śliwek, a także nieco karmelu. Końcówka bardzo długa o ponownie torfowym charakterze z odrobina suszonych i kandyzowanych owoców co jest pokłosiem zastosowania podczas procesu maturacji baryłek po Sherry.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 54,2 %.