1996 Boizel Joyau Brut Champagne

Szampan ten wyprodukowany jest wyłącznie w oparciu o owoce z Grand Crus i Premier Crus w Szampanii, i składa się jedynie ze szczepu Chardonnay 40 % oraz Pinot Noir 60 %. Rok 1996 był niezwykle łaskawy dla tego szlachetnego regionu Francji, w tym roku powstawały wina mocno cytrusowe, dojrzałe z wyczuwalną pikanterią na podniebieniu oraz nutami kredowymi. I właśnie taki jest Boizel Joyau brud – złożoność lekko drożdżowych aromatów tostów, orzechów nerkowca i wspomnianych wcześniej nut cytrusowych w połączeniu z czarującym szampańskim musem, czynią go bardzo wykwintnym i niemal kremowym winem. Wykończenie jest długie i wyraźnie orzechowe. Boizel Joyau 1996 jest gotowym winem, z potencjałem do wypicia przez najbliższe trzy lata. Ale tylko w tym roku, 2014, będzie idealnym prezentem na 18 urodziny, osiemnasty jubileusz, albo osiemnastą rocznicę ślubu.

Robert Parker 93/100

Pojemność: 0,75 l.
Alkohol: 12 %