Ron Abuelo 7 Años

Rum Abuelo ( z hiszpańskiego: Dziadek ) powstaje w Panamie, w destylarni Varela Hermanos, należącej do trzeciego pokolenia rodziny założyciela tejże gorzelni Don Jose Varela Blanco – hiszpańskiego emigranta, który po opuszczeniu Europy właśnie w Panamie założył plantację trzciny cukrowej, a następnie pod wpływem synów poszerzył swoje portfolio o produkcję rumów. Destylarnia Rodziny Varela jako jedna z nielicznych na całym Świecie do produkcji alkoholu używa trzciny cukrowej z własnych plantacji, co ułatwia nieco zachowanie spójności przy emitowaniu kolejnych wypustów tej etykiety. Rum Abuelo produkowany jest wyłącznie z soku z trzciny cukrowej, a jego siedmioletnia wersja leżakuje w małych baryłkach z amerykańskiego dębu białego służących wcześniej do maturacji Bourbona. Trunek o barwie lekko miedzianej imponuje kompleksowym charakterem swoich aromatów, odnajdziemy tu słodycz, aromaty kwiatowe oraz sienne, niuanse drewniane, przyprawy świąteczne, nieco melasy oraz świeżego soku z trzciny cukrowej. W ustach toffi, karmel, wanilia, świeży owoc gałki muszkatołowej, cynamon, cukierki Werther’s Original, mleczko kokosowe, orzechy i tytoń – dzieje się tu zdecydowanie dużo. Końcówka o średniej długości jest niczym innym tylko przedłużeniem niuansów smakowych o dość łagodnym i nieco ziemnym posmaku z elementami przypominającymi kwitnące kwiaty jabłoni.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 40 %.