Don Papa Rum

Filipiny, a dokładnie wyspa Negros Occidental, tam właśnie narodził się ten wyśmienity trunek, za którego dystrybucję odpowiedzialna jest firma Bleeding Heart Rum Company. Sam rum jest dziełem jednego z byłych szefów firmy Remy Martin, Pana Stephen’a Carrolla, a jego pierwsza emisja miała miejsce w roku 2012. W chwili obecnej rum jest dostępny w większości krajów europejskich, a więc także i u nas, co powinno być bardzo dobrą wiadomością przede wszystkim dla tych, którzy swoim zamiłowaniem do rumu pragną zarazić swoje rodziny czy też przyjaciół, trunek ten jest bowiem ”skandalicznie” łatwo pijalny, co czyni go wręcz idealnym dla wszystkich wgryzających się dopiero w świat rumów. Już sama etykieta rumu wygląda fantastycznie, niemal jak stary banknot naklejony przypadkiem na butelkę, ale o żadnym przypadku nie może być tu mowy, bowiem za całą szatę Don Papa odpowiadają profesjonaliści z firmy Starnger&Starnger. Sam rum został zaś stworzony w celu upamiętnienia jednego z liderów rewolucji na Filipinach Dionisio Magbuelasa, zwanego inaczej Papa Isio, który to w roku 1896, wraz z Andresem Bonifacio i Miguelem Malvarem walczyli o wyzwolenie Filipin spod hiszpańskich okowów i przywrócenie własności ziemskiej rodowitym mieszkańcom. Rewolucja po dwóch latach pozwoliła Filipińczykom na odzyskanie niepodległości, a sam Papa Isio stał się symbolem wolności i wiary w zwycięstwo. Wracając już do naszego bohatera to Rum Don Papa jest tworzony z jednej z najlepszych gatunkowo trzciny cukrowej na całym Świecie, jej sekret według specjalistów tkwi w wulkanicznym podłożu na wyspie Negros Occidental nadającym sokowi bardzo rześki charakter. Alkohol otrzymany wskutek destylacji melasy trafia następnie do używanych beczek z amerykańskiego dębu, w których to, u podnóża góry Kanlaon dojrzewa przez siedem lat. Po procesie maturacji rum poddany zostaje zagadkowemu procesowi finalnego ”blendowania” – czyli mieszania, jednakże o tym z czym jest on mieszany producent już nas nie informuje, można jednak domniemywać, iż są to różnego rodzaju sekretne przyprawy bo nasz rum w swoim bogactwie smaków, aromatów i słodyczy poniekąd przypomina Elixir ze stajni Legendario. Don Papa to trunek o brązowo-pomarańczowej barwie, zdecydowanie oleistej konsystencji i bardzo intensywnym waniliowo-cytrusowym aromacie z niuansami dżemu truskawkowo-morelowego oraz delikatnym aromacie rodzynek i budyniu waniliowego. W ustach mamy do czynienia wręcz z kakofonią smaków, są tu: rodzynki, suszone morele, kandyzowane mango, budyń waniliowy, ”creme brulee”, świąteczne przyprawy i coś jakby likier pomarańczowy. Końcówka o średniej długości to przede wszystkim słodkie owoce pomarańczy i delikatnie wytrawny posmak dębiny.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 40 %