Chambord Liqueur

Nazwę swą likier zawdzięcza zamkowi Chambord, największemu ze słynnych zamków nad Loarą usytuowanemu nad rzeką Cosson – jednym z dopływów Loary. Wybudowany został on pomiędzy rokiem 1519 a 1559 na polecenie królów francuskich Franciszka I i Henryka II i stanowi jeden z najpiękniejszych pomników Renesansu we Francji. Historia samego likieru sięga ledwie roku 1982 i została zainspirowana legendą, według której w XVII wieku, sam ”Król Słońce”, Ludwik XIV podczas jednego ze swoich objazdów po królestwie, właśnie w zamku Chambord został poczęstowany likierem wytwarzanym z jeżyn, który to podobno zrobił na nim piorunujące wręcz wrażenie… i na tym się legenda kończy. Powrócił do niej w roku 1982, wietrząc w tym niezły interes Norton J. ”Sky” Cooper rozpoczynając produkcję likieru o nazwie Chambord , a już w ćwierć wieku później odsprzedał markę firmie Brown Forman Corporation za 255 milionów dolarów w gotówce. Proces produkcji likieru Chambord przebiega mniej więcej w następujący sposób: owoce malin i jeżyn zalewane są ”eau de vie” czyli czystym spirytusem produkowanym z winogron i spędzają w ten sposób kilka tygodni, kolejnym etapem jest oddzielenie płynu od resztek owoców i dodanie kolejnej partii alkoholu, po czym nastaw odpoczywa przez kolejnych kilkadziesiąt dni. Do tak przygotowanej bazy dodaje się sok ze świeżo wyciśniętych malin i jeżyn by uzyskać pożądany przez mistrza gorzelniczego poziom cukru i kwasowości. Ostatnim etapem jest wprowadzenie do zaczynu specjalnej mieszanki koniaków, ekstraktu waniliowego z Madagaskaru, odrobiny startych skórek cytrusów z Maroko, miodu oraz specjalnej mieszanki przypraw i ziół. Tak przygotowany likier ponownie musi nieco odpocząć i finalnie zabutelkowany zostaje z mocą 16,5 % alkoholu. Butelka, w której zamknięty zostaje Chambord mniej więcej do roku 2010 miała kształt globusa zwieńczonego nakrętka w kształcie korony, w chwili obecnej została ona nieco uproszczona i choć wciąż posiada sferyczny kształt to korona widnieje już jedynie na przywieszce u szyjki butelki. Likier proponowany jako dodatek do wariacji niemal każdego rodzaju kultowych koktajli zaczynając od French Martini, a kończąc na Chambord Kir Royale, urzeka nas swoją świeżą malinowo – jeżynową barwą aromatów z subtelnym dodatkiem miodu, wanilii oraz ukrytymi pod powierzchnią niuansami ziół i przypraw. Likier ten jest bogaty w cukier, sugerujemy więc ostrożne jego dawkowanie podczas pierwszego z nim kontaktu, ale jak wszystko ma to również dobra stronę ponieważ 500 mililitrowa butelka powinna wystarczyć na naprawdę długo.

Pojemność: 0,5 l.
Alkohol: 16,5 %