Pineau de Charentes Michel Forgeron

Jak głosi legenda – trunek o nazwie Pineau de Charentes powstał pod koniec XVI wieku w wyniku zbiegu okoliczności – tym razem fortunnego. Pewien winiarz z miejscowości Burie, w regionie Cognac we Francji przez przypadek do beczki z winnym destylatem wlał świeży moszcz z winogron i w codziennym pośpiechu zapomniał o tym. Po kilku latach, podczas ogromnego urodzaju odkurzył wszystkie puste jak mniemał beczki, aby nie stracić nadwyżki owoców i w jednej z nich natknął się na trunek, który już na stałe zagościł w świecie winiarskim, nazwany później Pineau de Charentes. W skrócie jest to napój alkoholowy otrzymywany w efekcie połączenia świeżo wyciśniętego soku z winogron w odpowiedniej proporcji ze spirytusem z owoców winnej latorośli. Ta mieszanka trafia następnie do beczek dębowych z okolic Limousin na okres około ośmiu miesięcy i zazwyczaj rozlewana jest do butelek tuz przed kolejnym winobraniem aby można było wykorzystać opróżnione już baryłki do następnego nastawu. Wersje starzone ( fr. ”vieux”) spędzaja w beczkach minimum 5 lat natomiast Extra Vieux nawet kilka lat więcej. Ponadto Pineau de Charentes występuje w kolorze białym lub blado różowym – w zależności od odmiany winogron użytych do wyrobu tegoż trunku. Wysoka zawartość alkoholu pomaga zachować świeżość aromatów soku winogronowego oraz utrwala niezwykle pożądaną w tym napoju alkoholowym kwasowość.Odpowiednikiem Pineau de Charentes w Gaskonii, ojczyżnie armaniaku, jest Floc de Gascogne. Oba te trunki serwuje się schłodzone, w tulipanowych kieliszkach, w temperaturze 5-6 stopni Celsjusza. Świetny akompaniament do słodkich deserów – zarówno w kieliszku jak i ich bezpośredni składnik.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 17.5 %