Fords Gin

Gin ten stworzony został przez niedawno zawiązaną kooperatywę 86 CO, w skład której wchodzą ludzie związani zarówno z branżą produkującą alkohol jak i ich najlepsi ambasadorowie czyli barmani. Oprócz tytułowego Ginu do portfolio tejże grupy weszły: Aylesbury Duck Vodka, Cana Brava Rum i Tequila Cabeza, premiera wszystkich trunków miała miejsce we wrześniu roku 20012.
Butelka jest projektem barmańskim i wraz z etykietą ma nawiązywać do kolonialnego charakteru tego właśnie alkoholu, sam trunek zaś powstaje w Londynie w The Thames Distilery. W skład ginu wchodzą: jałowiec z Włoch, ziarna kolendry z Rumunii, skórka cytrynowa z Hiszpanii, skórka z gorzkich pomarańczy z Haiti i Maroko, jaśmin z Chin, korzeń Arcydzięgla z naszego kraju, skórka grejpfrutowa z Turcji, sproszkowane korzenie Irysa z Włoch i Maroko i Cynamonowiec z Indonezji, w wszystko to w oparciu o destylaty pszeniczne i zamykane w butelce z mocą 45 % zawartości alkoholu. Odnośnie niuansów zapachowych i smakowych to można je sobie wszystkie w dość przyjemny sposób identyfikować, ponieważ producent zadbał o to umieszczając użyte w procesie produkcji składniki na etykiecie. Warto ponadto wspomnieć o dość oleistej strukturze tego ginu i długim finiszu z elementami grejpfruta, jałowca oraz elementami kwiatowymi. Stworzony do tego aby używać go w koktajlach, jednakże dla wytrawniejszych smakoszy ginu „neat” pozycja zdecydowanie godna polecenia.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 45 %.