Woodford Reserve Double Oaked

Wyemitowany został w roku 2011 przez należącą do koncernu Brown-Forman destylarnię Woodford Reserve – najstarszą z dziewięciu istniejących i operujących destylarni w Kentucky, która to założona została w połowie XIX wieku pod nazwą Old Oscar Pepper Distillery. Na produkowane tu trunki składają się produkty destylacji okresowej powstające na terenie gorzelni Woodford Reserve oraz destylacji ciągłej ( kolumnowej ) z Brown-Forman Distillery w Shively, również w Kentucky. Pierwsza faza dojrzewania odbywa się w nowych, wypalanych baryłkach z białego dębu amerykańskiego, zaś druga faza leżakowania odbywa się w podwójnie opiekanych i delikatnie opalonych baryłkach i trwa około dziewięć miesięcy. Stąd, trunek o mocy 43,2 % zawartości alkoholu wędruje już bezpośrednio do butelek. Drugi etap maturacji, według miejscowego mistrza gorzelnianego Chrisa Morrisa ma wzbogacić naszego bohatera o intensywniejsze niuanse waniliowe oraz dodać mu nieco więcej pikanterii. Przechodząc do nut zapachowych na pierwszy plac wychodzi wanilia oraz dębowa pikanteria, poza tym wyczuwalne są aromaty karmelu, toffi, skóry, czekolady, pieczonych jabłek i posmarowanych masłem tostów. W smaku ponownie wanilia, ciemny karmel i pikantne nuty dębiny,a wszystko to w otoczeniu ciemnych owoców, miodu, jabłek i delikatnych niuansów tostowych. Końcówka jest długa, lekko kremowa z akcentami wanilii, jabłek, miodu oraz dębowym „ zadziorem”.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 43,2 %.