Four Roses Small Batch

Small Batch” nie jest precyzyjnie określonym pojęciem, z grubsza oznacza ono Whiskey wyprodukowane z niewielkiej partii beczek i tu w zależności od producenta może to być dziesięć, dwanaście bądź też dwieście. Master Distiller czuwający nad produkcją Four Roses Small Batch Brent Elliot podaje, że na ten wypust składają się destylaty z około dwustu pięćdziesięciu baryłek. Do skomponowania Small Batch użyte są cztery z dziesięciu produkowanych w tejże destylarni typów Whiskey, dwa na bazie zacieru składającego się z 75 % kukurydzy, 20 % żyta i 5 % jęczmienia oraz dwa, w których skład wchodzi 60 % kukurydzy, 35 % żyta i 5 % jęczmienia, zaciery zaś pomiędzy sobą różnią się rodzajem użytych drożdży, wyjściowy produkt zamykany jest w butelkach z mocą 45 % zawartości alkoholu. Wiek wszystkich składowych waha się pomiędzy sześć, a osiem lat, co w rezultacie daje średnią około sześć i pół roku na każdą butelkę. W nosie zdecydowanie słodki z wyczuwalnymi suszonymi owocami, karmelem, cytrusami, dębina oraz cynamonem. W ustach dość kremowy z elementami wanilii, karmelu, gałki muszkatołowej, skóry i solidnym pieprznym tąpnięciem. Końcówka długa, karmelowo-owocowa, z niuansami toffi i dębiny.

Pojemność: 0,7 l.

Alkohol: 45 %.