Elijah Craig Barrel Proof

Mamy tu do czynienia z ósmym wypustem destylarni Heaven Hill z serii barrel proof – jak sama nazwa wskazuje, Whisky zamknięta w tej butelce to trunek wprost z baryłki, nie poddawany dodatkowemu rozcieńczeniu wodą, a co ciekawe nie przechodzący również procesu filtracji na zimno. Każdy z wypustów charakteryzuje się innym poziomem zawartości alkoholu i chyba to właśnie jest czynnik, dzięki któremu najłatwiej zidentyfikować numer serii, pomimo iż producent umieścił na każdej butelce kod, dzięki któremu można określić dokładny czas wyprodukowania tego trunku – do jego rozszyfrowania niezbędne jednak będzie odwiedzenie strony producenta – http://elijahcraig.com/barrel-proof.php. Whisky dojrzewa w opalanych beczkach ze świeżego dębu amerykańskiego czyli dokładnie w taki sam sposób jak czynił to kaznodzieja z etykiety – Elijah Craig, najmłodszy składnik użyty w nastawie ma dwanaście lat, a do zaczyny użyto 75 % kukurydzy, 12 % żyta i 13 % jęczmienia. W nosie wyczuwalne są nuty karmelu, dębiny oraz syropu klonowego. W ustach jest sporo wanilii z akcentami karmelu, cukierków Werther’s Original, czarnego pieprzu i nieco akcentów pomarańczy. Końcówka bardzo długa, oleista i solidnie wytrawna dzięki swojemu dębowemu charakterowi. Kończąc, należy jeszcze zaznaczyć, iż Elijah Craig Barrel Proof nie boi się wody – oczywiście w aptekarskich ilościach.

Pojemność: 0,7 l.
Alkohol: 69,9 %.