Louis Roederer – Cristal, szampańska gwiazda

 

Historia jednego z najsłynniejszych w świecie szampanów zaczyna się w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to w roku 1867, pochodzący z Alzacji winiarz Louis Roederer stworzył swoje szampańskie arcydzieło. Trunek ten był przeznaczony na dwór samego cara Aleksandra II, i nosił nazwę Cristal. Roederer zlecił wykonanie butelki flamandzkim mistrzom szkła, toteż obok zalet szlachetnego szampana dodatkowo butelka była oryginalnym dziełem sztuki.
Wykonana z jasnego, przezroczystego szkła ołowianego posiadała płaskie dno i wspaniałe złocenia z logo firmy. Jak na tamte czasy był to ewenement. Interesujące  jest też, że to ekskluzywne opakowanie wybornego szampana spełniało dodatkową rolę. Doskonale było widać zawartość. I nie chodziło tu o ucztę dla oczu. Monarcha bowiem wykazywał spore obawy o swoje bezpieczeństwo, lękając się … zamachu bombowego. Takie próby na dworze carskim miały już miejsce, i choć brzmi to zabawnie, to ciemnozielone wówczas butelki też mogłyby się do takiego celu posłużyć. Wrócmy do fenomenu samego wina…

Cristal Roederera uchodzi historycznie za pierwsze szampańskie cuvee prestige  w historii.
Przypomnijmy, że szampany dzieli się, poza smakiem (kilka kategorii, od bardzo wytrawnego do prawie słodkiego), także ze względu na rocznik. I to jest właściwy podział jakościowy, abstrahując od rangi danego producenta. Tak więc mamy szampany nierocznikowe (NV) i rocznikowe (Vintage). Te ostatnie zaś dzielą się na „zwykłe” rocznikowe i roczniki specjalne, najbardziej udane, z selekcjonowanych gron (cuvee prestige). Niektórzy najbardziej prestiżowi producenci szampanów, jak Krug czy właśnie Roederer swoje wina wypuszczają tylko z udanego zbioru, z dobrego roku. W słabszych latach najlepszych szampanów, po prostu, się nie produkuje.

Wspaniały Cristal od Roederera należy do najsłynniejszych i najdroższych na rynku. Wciąż produkowany w oryginalnej, choć nieco zmodyfikowanej wzgledem pierwowzoru butelce, jest najdroższym klejnotem w winnicy Louisa Roederera. I ciągle zachwyca. W roku 2002 wybrano go najlepszym szampanem na świecie. Także   najwyższe noty zdobywał na przełomie wieków u samego Roberta Parkera.
Szampan jest kompozycją najwyższej klasy gron pinot noir (55%) i chardonnay (45%), lub po 50%, w zależności od rocznika.W smaku należy do pełnych szampanów, taj jak Krug i Hoedsick. Odznacza się jasnożółtym kolorem ze słomkowymi refleksami, przechodzącymi w złote odcienie.
Jedwabista tekstura tego szampana o wysokim ekstrakcie, jest nie do zapomnienia.
Podobnie bukiet, tak bogaty i złożony, że zasługuje na osobną antologię. Aby tylko cząstkę opisać warto wymienić aromaty orzechów laskowych, jabłek, moreli, ananasów. Jakby tego było mało wyczuwamy dodatkowo cytrusy, a nawet czarne jagody! Do tego białe kwiaty oraz nuta pieczonego chleba, miodu i drzewa. Długi finisz.
W latach siedemdziesiątych XX wieku Roederer po raz pierwszy wprowadził do sprzedaży różową wersę Cristala (Vintage1974), która z pewnością nie jest gorsza od  „białego brata” (jak to często bywa w przypadku zwykłych win różowych), a jeszcze bardziej kosztowna. Średnia roczna produkcja Cristala jest niewielka i waha się w granicach 300-400 tys butelek, z czego aż 10% wypijają zamożni Rosjanie.