Brandy de Jerez

Brandy przez długi czas kojarzyło się nam z czymś koniakopodobnym, czyli bliżej nieokreślonym winiakiem, który z braku francuskiego koniaku – bądz z jego zawrotną ceną mógłbyć jego tańszym i mniej wyszukanym odpowiednikiem.
Pamiętacie niezastąpiony Winak klubowy i Słoneczny brzeg na imieninach u cioci??? Do dziś niewiele osób  kojarzy brandy z Hiszpanią, a konkretniej z Andaluzja – jego ojczyzną. Trójkąt wyznaczony przez miasta – Jerez de la Frontera – Puerta de Santa Maria i Sanlucar de Barameda jest regionem gdzie powstaje ten magiczny destylat. Na tym obszarze uprawia się tylko 3 gatunki winorośli – wszystkie białe; palamino, 96 % upraw, pedro ximenez, 3% upraw i moscatel, 1% upraw.
OdkrycieBrandy Carlos I
Jak to zwykle bywa, podobnie jak wiele genialnych odkryć, Brendy de Jerez została odkryta przypadkiem, a przynajmniej tak głosi legenda. W XIX wieku jeden z angielskich kupców z powodu kłopotów finansowych nie odebrał zamówionych holandas (niskoprocentowego destylatu winnego produkowanego z wymienionych winogron). Przelano je do beczek z dębu amerykańskiego po sherry i zapomniano o ich istnieniu na 5 lat. Jakie było zdumienie kiedy po otwarciu ich po owym czasie okazało się że otrzymany specyfik ma niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat.
Firma Pedro Domecq – której to właśnie przydarzyła sie ta historia wypuściła wówczas na rynek pierwsza Brandy de Jerez, pod słynną póżniej marką Fundador. Niedługo potem nastąpiła prawdziwa eksplozja producentów brandy, a z czasem do postarzanie destylatu zaadaptowano system solera. Dziś najlepsze brandy, o najbogatszym smaku leżakują w beczkach po słodkich winach oloroso, a im większa zawartość niskoprocentowych holandów w blendzie, tym  bogatszy jest smak brandy.
Ciekawostką jest, ze obok dwóch francuskich trunków, nazwa tego produktu  wytworzynego  z destylatów winnych  została zastrzeżona przez Unię Europejską.
Pedro Domecq – przypadkowy prekursor brandy do dziś istnieje i ma się swietnie. Ten wielki koncern alkoholowy jest producentem jednej z najlepiej sprzedawanych Brandy de Jerez na świecie – Carlos I i Carlos I Solera Gran Reserva.
Obecny na naszych półkach Cardenal Mendoza – jest produktem rodzinnej firmy Sanchez Romate działającej od 1877. Sławna juz na świecie brandy tej rodziny, posiada typową dla niej, mahoniową barwę, krągły i czysty bukiet. Winnnej osnowie towarzyszą akcenty rodzynek i sliwek. Zrównowazona i elegancka – to w końcu Solera Gran Reserva.