Informacje

 

Swarovski i luksusowe alkoholeSwarovski i luksusowe alkohole

Swarovski to luksusowa marka, z siedzibą w Austrii, pod którą sprzedaje się produkty ze szlifowanego kryształu, takie jak biżuteria, figurki, telefony czy alkohole…
.

 

Cristal, szampańska gwiazda Louis Roederer – Cristal, szampańska gwiazda

Historia jednego z najsłynniejszych w świecie szampanów zaczyna się w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to w roku 1867, pochodzący z Alzacji winiarz Louis Roederer stworzył swoje szampańskie arcydzieło. Trunek ten był przeznaczony na dwór samego cara Aleksandra II, i nosił nazwę Cristal…

 

Chateauneuf du Pape

Choć nazwa miejscowości Chateauneuf du Pape (nowy zamek papieski) jest stosunkowo młoda, bo wywodzi się z XIX wieku, to jednak nawiązuje do znacznie starszej historii. Z pewnością wiele osób zastanawiało się skąd na słynnych francuskich winach z Doliny Rodanu znajdują się wytłaczane symbole władzy papieskiej. Jest to nawiązanie do czasów, które w historii Kościoła określa się mianem niewoli awiniońskiej. Ale po kolei…

absyntAbsynt

Absynt był podstawowym napojem alkoholowym w najbardziej twórczym okresie 19 i początkach 20 wieku, zwanym “Belle Epoque”. Niemal alchemiczny rytuał spożywania Absyntu, był uważany za wrota do poszerzenia świadomości, wzmocnienia przeżyć i wrażeń ponad tradycyjne doznania…

 

Luxury WinestoryMeksyk i Tequila

Mówiąc Meksyk, pomyślę o tequili (odpowiedz ta na pewno nie spodobałaby się mojemu nauczycielowi od historii, notabene miłośnika hiszpańskich brandy). Zapytany w środku nocy o tequilę, odpowiem Cuervo. Dlaczego? Bo jak konkwistador podbiła podniebienia miłośników tego trunku najpierw w samym Meksyku, potem w Stanach Zjednoczonych, na sam koniec rzucając na kolana Europę…

whiskyCo to jest whisky?

Whisky jest produktem destylacji, w zależności od pochodzenia do zacieru używa się jęczmienia, kukurydzy czy żyta. Pierwsza faza to słodowanie: w odpowiednio ciepłym i wilgotnym środowisku, ziarna zboża kiełkują, co pomaga w rozbiciu zawartej w ziarnach skrobi na cukty proste i dwucukry, które później w procesie fermentacji zamienią się w alkohol…

 

koniakHistoria Koniaku – jednego z najszlachetniejszych trunków!

Winorośl w żyznej ziemi terenów okupowanych przez siebie, i które noszą ich imię – Saintonge – zasadzili Celtowie Santoni w III w. n.e. Pod rządami cesarza Augusta, Rzymianie skolonizowali ten region i ustanowili jego stolicę w mieście Saintes (które według legendy założył słynny rzymski generał, Agrypa). W regionie produkowano wino już od III w n.e., gdy to Cesarz Probus nadał Galii prawo sadzenia i uprawy wina…

brandyBrandy de Jerez

Brandy przez długi czas kojarzyło się nam z czymś koniakopodobnym, czyli bliżej nieokreślonym winiakiem, który z braku francuskiego koniaku – bądz z jego zawrotną ceną mógłbyć jego tańszym i mniej wyszukanym odpowiednikiem…

 

armagnacArmagnac

Armagnac pod względem wieku wyprzedza swego również wielkiego brata – Cognac i jest najstarszym destylatem produkowanym we Francji, w jej południowo-zachodniej części. Ponad to w odróżnieniu od koniaku, który dojrzewa w dębowych beczkach z okręgu Limousin, do leżakowania armaniaku, używa się zawsze czarnego dębu właśnie z Gaskonii…

RumRum

Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico, Kuba – państwa, dla których obok cukru, jest on najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie, jak wina produkowane w różnych częściach Europy…