Armagnac z 1950 roku w skrzynce

Armagnac pod względem wieku wyprzedza swego również wielkiego brata – Cognac i jest najstarszym destylatem produkowanym we Francji, w jej południowo-zachodniej części, Gaskonii. Dolny Armaniak (Bas-Armagnac):  ten najbardziej położony na zachód i jednocześnie najbardziej ceniony obszar  produkcji cechują winnice usadowione głównie na ubogich, ciężkich piaskowo-gliniastych glebach. Armagnac to poddane destylacji wino białe. Trunek ten produkuje się głównie ze szczepów Folle Blanche, oraz odmiany Ugni Blanc. Pojedyncza destylacja, stosowana przy produkcji armaniaku, daje spirytus znacznie bogatszy w zanieczyszczenia niż dwukrotnie destylowany koniak. Powoduje to, że smak i aromat armaniaku jest bardziej szorstki i wyrazisty niż koniak. Zdecydowanie ”męski”. W odróżnieniu od koniaku, który dojrzewa w dębowych beczkach z okręgu Limousin, do leżakowania armaniaku, używa się zawsze czarnego dębu z Gaskonii.

 

 

Armagnac pod względem wieku wyprzedza swego również wielkiego brata – Cognac i jest najstarszym destylatem produkowanym we Francji, w jej południowo-zachodniej części, Gaskonii.

Dolny Armaniak (Bas-Armagnac): ten najbardziej położony na zachód i jednocześnie najbardziej ceniony obszar  produkcji cechują winnice usadowione głównie na ubogich, ciężkich piaskowo-gliniastych glebach. Armagnac to poddane destylacji wino białe. Trunek ten produkuje się głównie ze szczepów folle blanche, oraz odmiany ugni blanc

Pojedyncza destylacja, stosowana przy produkcji armaniaku, daje spirytus znacznie bogatszy w zanieczyszczenia niż dwukrotnie destylowany koniak. Powoduje to, że smak i aromat armaniaku jest bardziej szorstki i wyrazisty niż koniaku. Zdecydowanie ”męski”.W odróżnieniu od koniaku, który dojrzewa w dębowych beczkach z okręgu Limousin, do leżakowania armaniaku, używa się zawsze czarnego dębu z Gaskonii.

W ofercie występują roczniki od 1950 do 1994.o pojemności 0.7, w skrzynce oraz w pudełku.

Prezent z okazji rocznicy?.. Wyborny!Przykładowe ceny: